LOADING
Exploded axonometric detail of polycarbonate construction

2014 AIA/DC

AWARD WINNING PROJECT

Selected Projects

Name   Polyhut

Location   Winnipeg, Manitoba
Status   Competition Entry
Date   2013

POLYHUT is a site-specific proposal exploring a narrative between offsite construction and architectural tectonics.

 

Construction

POLYHUT consists of 300+ CNC-milled multi-wall polycarbonate panels (8 unique) sandwiched together by a system of dowel rod friction connections (also 8 unique) that weave and intersect strategically throughout the assembly.

 

Spatial Quality / User Experience

The combination of laminated translucent panels, dowel joints and light patterns create a visual and tactile experience. Panels conceal the skid platform to make POLYHUT appear as an extension of the frozen riverscape. At each exterior corner of the structure, dowels extend and connect to form handles that provide a steady grip for approaching ice-skaters. Users enter the fully translucent interior by climbing through a 5’ tall opening. Inside, occupants are huddled together and low to the ground, sitting or lying on exposed polycarbonate benches. Systematically missing or altered panels provide visibility of structural elements, passing ice-skaters and beyond. Meanwhile, the 9” thermal walls and 10’ vaulted ceiling provide a datum to track the ever-changing light conditions.

 

Futures

The assembly logic of POLYHUT allows for alternative configurations at various project costs and for future sites along the Assiniboine River.

 

Polycarbonate kit of parts

About Us

Role   Principal

Team   Kurt West

Images   Kurt West
Press   Arch Daily

Section drawing